Menu

Wildplukken of cultiveren van de omgeving?

wildplukken

De hype van wildplukken is nog steeds in volle gang, het geeft mensen weer het gevoel dat zij onderdeel zijn van de natuurlijke wereld. De kennis die je krijgt van wildplukken geeft je meer waardering voor de natuur. Een groot minpunt aan wildplukken is dat het veel tijd vereist, de planten vaak minder smakelijk zijn en het erg inefficiënt is. Dit zijn ook redenen waarom agricultuur de levenskwaliteit drastisch heeft verhoogd. Waar is de gulden midden weg?

Cultiveren van de omgeving
Met het cultiveren van de omgeving bedoel ik geen moestuin, maar het verspreiden van planten die door cultivatie efficiënter of smakelijker zijn dan wilde planten. Een mooi voorbeeld is munt. Het is smakelijk en kan perfect in de natuur overleven. Als je deze verspreid word het ”wildplukken” een stuk efficiënter. Het vereist niet eens een eigen tuin! Een tweede voordeel is dat er meer word gefocust op meerjarige planten die veel minder werk vereisen dan eenjarige planten in moestuintjes.

Voordat je begint met planten moet je kijken of dit mag. Als mensen in de stad elk gemeentepark volplant zal de gemeente dit natuurlijk verwijderen. In de stads- en dorpskernen moet je dit dus doen in goed overleg. In meer landelijke gebieden heb je vaak meer ruimte hiervoor.

Welke planten zijn geschikt?
Als de locatie is gevonden kun je beginnen met het zoeken naar geschikte planten. Beoordeel eerst de grondkwaliteit en het zonlicht. Je zoekt naar planten die zonder hulp natuurlijk kunnen overleven, nuttig zijn en snel groeien.

Geschikte planten zijn:

Welke wilde planten zijn het zoeken wel waard?
Voedsel dat wel het zoeken waard is, zijn vaak paddenstoelen, vergeten fruitbomen, notenbomen. Dit kun je aanvullen met planten die het niet goed doen in je tuin. Daslook heeft bijvoorbeeld veel schaduw nodig en zie je vaak op vochtige rijkere grond.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Translate »