Menu

Thuis gratis het beste konijnenvlees fokken?

konijnenvleesHet fokken van konijnen heeft veel voordelen; relatief schoon, stil, eenvoudig,  veel jongen, hoge kwaliteit vlees en goedkoop. Om konijnen op een diervriendelijke manier te fokken is er kennis nodig waarvan de basis hier word besproken.

Vleeskonijn rassen

Als men besluit te gaan fokken is het belangrijk dat men een gezond ras neemt dat makkelijk groeit en weinig verzorging nodig heeft. Zonder goede genen krijg je zwakke konijnen die vaak ziek zijn.

Voorbeelden hiervan zijn;
Witte Nieuw Zeelander (tip)
• Belgische haas
• Britse reus
• Champagne d’Argents (tip)
• Cinnamons
• Satins
• Silver Fox
• Crème d’Argents

De twee getipte rassen zijn het beste voor vleesconsumptie. Witte Nieuw Zeelanders variëren van vier tot  zes kilo, en hebben nesten 4 tot 10 konijntjes. De Champagne d’Argents is het traditionele ras voor vlees. Het is wat groter met een gewicht van 5 tot 7.5 kilo per stuk en heeft grote nesten bestaan uit acht tot 10 konijntjes.
Deze vleeskonijnen worden speciaal voor de consumptie gekweekt. Aangezien ze eenvoudig te houden zijn, snel voortplanten en een grote stevige spiermassa creëren zijn ze de perfecte dieren voor vleesproductie. Konijnen zijn ook snellere te slachten en te ontdoen van hun pels dan kippen. Kippen geven meer rotzooi, de veren en ontlasting verteerd zeer slecht.

Fokken van vleeskonijnen

Konijnen zijn groepsdieren. Zoals de meeste prooidieren in de natuur komen ze vaak voor in groepen. Bij konijnen ligt het aantal vaak tussen de 2 en maximaal 10. Van origine zijn ze afkomstig uit het gebied rondom de middellandse zee. Ondanks hun origine kunnen ze zeer goed tegen de kou en slecht tegen de hitte.
Voortplanting ligt maximaal tussen de 3 tot 5 drachten per jaar afhankelijk van voeding, omgeving, gezondheid en aanwezigheid van een rammelaar (mannelijk konijn).  Voordat je begint met fokken moet je eerst duidelijk hebben hoeveel je wilt produceren, hoeveel ruimte en voedsel je beschikbaar het in de omgeving. Het is verstandig te zorgen dat eerst alle hokken en kennis aanwezig zijn. In Nederland is sinds 2006 een verordening nodig voor het fokken van vleeskonijnen. De verordening heet ‘’de Verordening welzijnsnormen konijnen’’.
Het belangrijkste bij het fokken is je eerst inlezen en beseffen dat de slacht een onderdeel is van het proces. Het konijn moet humaan worden gefokt en geslacht na een gezond en stressvrij leven. Om te starten met het fokken is uiteraard een man nodig onafhankelijk van het aantal vrouwtjes. Het aantal vrouwtjes hangt af van de ruimte, tijd en gewenste vleesproductie.
Als je uitgaat van zo’n 30 jongen per koppel per jaar. Als je als geheel gezin twee konijnen per week eet heb je zo’n 3 a 4 vrouwtjes nodig. Slacht alle mannetjes en vervang het originele mannetje elk jaar. Je wilt de mannetjes altijd gescheiden houden van de vrouwtjes tot je een bevruchting wilt. Je wilt niet dat het mannetje zijn eigen dochters bevrucht, dit geeft problemen. Houdt dit dus goed bij.

Hokkonijnenren
Hoewel wij een groot voorstander zijn van vrijloop bij de meeste dieren is dit voor konijnen niet altijd het veiligste en meest praktische. Het beste is een flink hok. Dat kan van alles zijn een oude schuur, paardenstal of een konijnenhok plus ren. Dit maakt weinig uit zolang het konijn maar beschermd kan worden. Het 2e belangrijke aspect is de ren die aansluitbaar is op het hok. Een andere manier is een ‘Rabbittraktor’. Dit is een hok dat te vervoeren is naar een nieuw vers stuk gras. Afhankelijk van de tuin kan dit handig zijn om kale plekken in het gras te voorkomen.
Vrije uitloop als je dit toch wilt proberen moet je het weiland goed afzetten met sterk gaas wat minstens een halve meter is ingegraven. Er mogen geen honden in de buurt komen zij kunnen een ravage veroorzaken. Vossen en marters kunnen ook grote problemen veroorzaken. In de middeleeuwen werden konijnen wel eens op eilanden gezet. Dit beschermd de konijnen tegen veel roofdieren en de konijnen graven niet gemakkelijk onder een waterweg door.

Outdoor Konijnenren Monaco Wit - 120X100X42 CM
Outdoor Konijnenren Monaco Wit - 120X100X42 CM
Score 4.0 out of 5 stars.
€99,99€69,90
Click to view this product at bol.com

Gezondheid

Als je veel ruimte geeft aan vleeskonijnen en in die ruimte zijn genoeg verschillende grassoorten en knaaghout, dan zal dat de meeste konijnen gezond houden. Een gezonde glanzende vacht wijst erop dat het konijn gezond is en  in een gezonde omgeving opgegroeid. De oren en neus zijn goede indicatoren, die beiden schoon moeten zijn. Bij twijfel lees je in en/of raadpleeg direct een dokter en zet het konijn direct apart!

Konijnenvoeding

Konijnen zijn gevoelig voor voeding. Een konijn dat altijd pellets heeft gegeten kan niet zomaar op een grasdieet worden gezet. In de natuur eten konijnen uitsluitend planten met ruwe vezels zoals vers gras, hooi, onkruid en bladeren. Hoe meer toegang konijnen krijgen tot gras, planten of struiken en loof, des te minder je ze hoeft bij te voeren. Dit is het belangrijkste aspect. Bij tamme konijnen kun je er niet vanuit gaan dat konijnen weten wat giftig is of niet. Extra voeding voor konijnen is met name nodig in geval van weinig ruimte of om de productie te verhogen. Gespruite granen is een gezonde manier om op een goedkope manier de voedingskwaliteit te verhogen. Gespruite granen zijn 3 tot 5 maal zo groot als graan, dit verlaagd de kosten en verhoogd de verteerbaarheid.
Met wat creatief denken zijn er meer goedkope manieren te vinden. Vraag een groentewinkel, supermarkt, boer en buren naar restpartijen. Vaak zijn ze blij er vanaf te zijn. Als je ervoor kiest om het konijn niet vrij rond te laten rennen, ontneem je het konijn de kans de juiste voeding te vinden. Jij moet deze verantwoordelijkheid dan ook overnemen.

Het dieet van konijnen bestaat ruwweg voor driekwart uit hooi en gras. Dit gras kan beter niet vers en sappig zijn dan gaat het konijn aan de diarree. Konijnen zijn gemengd taai wildgras gewend. Voer ze weinig vers gemaaid tuingras. Droog het groenvoer een paar weken en beperk verse voeding tot af en toe een schijfje fruit of een flinke pluk gras. Geef een konijn geen grote hoeveelheden pellets dit maakt het konijn vet en ongezond.

Wat voer je konijnen niet:

 • liever geen brood
 • likstenen
 • kool
 • prei
 • bonen
 • zacht mais
 • ui
 • paddenstoelen
 • valse acacia
 • jeneverbessen
 • kervel
 • lelietjes van dalen
 • rododendron

De volledige lijst is hier te vinden.

Slacht

Vleeskonijnen worden geslacht op verschillende leeftijden afhankelijk van het doel. Jonge konijnen rond de tien tot twaalf weken zijn genaamd friteuses, drie tot zes maanden zijn branders en ouder dan een half jaar stoofvlees. Konijnenvlees worden vrij snel taai als het konijn ouder wordt. Daarnaast wordt het voedsel na een tijd niet meer omgezet in extra gewicht of vleeskwaliteit. De pels is zeer bruikbaar voor warme kledingstukken of kleedjes. De juiste manier om een konijn te slachten is met voorverdoving door een elektrische schok of met een schietmasker. Dit is een metalen pen die aangespannen word door een sterke veer. Als men de sterke veer ontspant schiet de pen door de konijnenhersens en maakt het konijn direct hersendood. Hoewel deze schietpen vergunningsvrij is, moet het slachten gebeuren door een ervaren persoon om onnodig lijden te voorkomen. Een tweede manier is om de nek te breken dit moet ook door een ervaren persoon worden gedaan. De nek breken moet in een enkele ruk geburen om lijden te voorkomen.

Konijnenvlees recepten
Er zijn veel recepten te vinden op het net en daarom geef ik hier alleen de richtlijnen. Bij konijnenvlees is het erg belangrijk te weten hoe oud het konijn is. Een ouder konijn is alleen goed en smakelijk te bereiden in stoofpotten. Een marinade kan het vlees malser maken. U kunt er vanuit gaan dat elk supermarkt konijn opgegroeid is in een klein hok en niet ouder is dan 3 maanden. Voor het welzijn van het dier is zelf fokken een stuk diervriendelijker.

Wat goed past bij konijn zijn:
• wilde vleessauzen
• bier bouillon
• vet, spek of boter.
• ui
• aardappelgerechten
• mosterd

Interessante Literatuur:

Konijnen Houden Auteur: S. Seim TIP!
Konijnen rassen en zorg Auteur: Geoff Russell
Konijnen en knaagdieren encyclopedie Auteur: Esther Verhoef
Konijnen Auteur: Hans Schippers
Konijnen Houden Auteur: J.-C. Periquet

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

4 Comments

 • kerel / 4 March 2016 at 18:33

  Hoi, weet jij toevallig waar ik vleeskonijnen voor het kweken kan aanschaffen? Bij het zoeken kom ik voornamelijk huisdier rassen tegen.

  Reply
 • natas / 13 April 2015 at 22:17

  Hey ik zou graag zelf konijnen & kippen willen houden voor eigen consumptie… Maar heb geen mega grote tuin. Wat kan ik konijnen bij voeren zonder dat ik alsnog industriële troep in me vlees krijg??
  Groetjes natascha

  Reply
  • Beh3Erd3r
   Beh3Erd3r / 14 April 2015 at 15:28

   stro , plantaardige ongekookte keukenrestjes, tuinafval en vraag de buren voor tuinafval.

   Reply

Leave a Comment

Translate »