Menu

Maak rozenbotteljam voor de winter!

rozenbottel

Rozenbotteljam

Rozenbotteljam is heerlijk voor in de winter wanneer je de vitamines goed kan gebruiken! Het is niet alleen lekker voor op brood maar ook in gebak en zelfs op vlees! Generaties lang word dit gemaakt het plukken kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.

Rozenbottels verzamelen

Pluk de rozenbottels als het een keer goed gevroren heeft (of een dag in de vriezer). Haal direct de blaadjes van de vruchten. Vermijd plukken langs snelwegen of waar veel gespoten wordt. Stadsparken kunnen bijvoorbeeld flink bespoten zijn! Voor locaties in je buurt kun je kijken op de Wildplukwijzer. Alle soorten rozenbottels kunnen worden geplukt, maar wees er zeker van dat het rozenbottel is! Bij twijfel over de juiste determinatie loop je de eerste keer mee met iemand die het zeker weet.

Benodigdheden voor rozenbotteljam:

  • 1kg grote rozenbottels
  • 200 gram suiker
  • 200ml sinaasappel- of grapefruitsap
  • stokje kaneel
  • een citroen
  • 250 gram geleisuiker
  • schone potjes

Bereidingswijze rozenbotteljam

De schoongemaakte rozenbottels moeten worden geplet of met de staafmixer worden gepureerd. Duw de puree door een grove zeef. De pitjes kun je op deze manier eenvoudig verwijderen. Sudder de rozenbottels in een klein beetje water voor 15 min. Voeg langzaam de normale suiker toe en roer tot het is opgelost.

Voeg nu sinaasappelsap,citroensap, kaneel en alle geleisuiker toe. Laat het sudderen tot het 1 mooie massa word met regelmatig roeren. Vul het in gesteriliseerde potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. De potjes kun je eenvoudig steriliseren in de oven op 125 graden of je kookt ze in een pan met water inclusief de deksels! De deksels kunnen beter worden gekookt. De plastic binnenkant wil nog wel eens smelten in de oven! Laat de potjes compleet afkoelen en als een potje niet vacuüm is getrokken consumeer die dan binnen een maand.

[yabp 103]

Rozenbottel gezondheid

Rozenbottel bevat veel gezonde fytonutrienten. Dit zijn stoffen die je in kleine hoeveelheden nodig hebt. Zoals de flavonoiden rutine, catechine en isoquercitrine. Qua vitamines zit er B1, B2, B3, B5, K, E in en het zit boordevol met mineralen. Koper, silicium, zwavel, zink, chroom, chloor, boron, ijzer, kalium. Weest niet verontrust over zink, chroom, chloor en boron; het zijn de gezonde versies en niet te verwarren met de giftige stoffen. Door al deze eigenschappen staat het bekend te helpen tegen vermoeidheid, verminderde weerstand, griep en bloedend tandvlees.

Interresante literatuur:

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

Leave a Comment

Translate »