handleiding permacultuurPermacultuur & natuurlijk wonen handleiding

De permacultuur droom zoals velen die beschrijven is niet alleen een tuin of voedselbos maar ook zelfvoorzienend wonen of in een community! Wilde verhalen in verre oorden komen snel ter sprake. In deze handleiding beschrijf ik wat het minimale is om enigszins zelfvoorzienend te kunnen het leven. Ik kies voor het minimale om het voor mensen toegankelijk te maken. Het doel is om qua onderdak, energie, voeding en water grotendeels onafhankelijk te worden. Ik zal een handleiding schrijven die je kunt gebruiken voor en tijdens jouw project. Ik wijs je op essentiële kennis, vaardigheden en kwaliteitsgereedschap. Ik adviseer soms onafhankelijk kwaliteitsgereedschap en gebruik de inkomsten om schrijvers en deze site te kunnen betalen. Het wordt zeer gewaardeerd als experts aanvullingen kunnen schrijven op delen van deze handleiding. Sommige delen zijn door mijn eigen beperkte kennis erg summier. Ik kan dus alle hulp gebruiken!

Aanvullingen of opmerkingen kunnen gemaild worden naar admin@gogreenbuddy.com


 Inhoudsopgave

Hoe ver wil je gaan?
De droom en de realiteit
De kennis
Lokale kennis/klimaat en gewassen   
Boeken
De locatie
Fysieke arbeid en hulp
Realistisch kostenplaatje
Besparingen, gratis materialen
Vervoer

Vaardigheden
Dieren
Bouwen
Permacultuur installaties
Keuken
Kleding
Mogelijke producten

 

 


Hoe ver wil je gaan?

Voordat je begint en iets groots koopt moet je kijken wat je uiteindelijke doel is. Wil je biologisch boeren, wil je een permacultuur camping of wil je een stuk verdroogd land weer vruchtbaar maken? Als je weet wat je wilt, maak dan een stappenplan en krijg ervaring door middel van Wwoofen. Dit wordt hieronder uitgelegd.


De droom en de realiteit

De droom is mooi maar de realiteit is dat permacultuur en zelfvoorzienend leven hard werken is. Permacultuur is gebaseerd op systemen die weinig werk vereisen, maar om deze systemen op te zetten is er vaak veel werk nodig. Dit is vergelijkbaar met het boerenleven. Fysieke zware arbeid en lange dagen. Tuinieren, oogsten, dieren, gereedschap, fysieke arbeid, conserveren en bouwen vereisen allen veel tijd en energie. Bezint eer ge begint. Ik raad aan eens mee te lopen met een boer, paardenstallen uit te mesten of te gaan Wwoofen.

Permacultuur basis

De basis van permacultuur is zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen en energie. Met deze kennis kun je een optimaal systeem ontwerpen dat biodiversiteit, voedselkwaliteit en de grond- en waterkwaliteit verbetert. Om dit te kunnen moet je optimaal gebruik maken van zon, water, wind, planten en organismen. Er zijn meerdere gratis online cursussen te vinden die redelijk voldoen. Specialiseren en een betaalde permacultuurcursus zijn niet nodig als je alle basis principes al daadwerkelijk hebt gedaan. Spelenderwijs en echt bezig zijn met permacultuur leert je ruim voldoende. Gratis cursussen zijn:

Om je inspiratie te geven is deze documentaire van tegenlicht zeer goed:

De kennis

Als je besluit voor een project te verhuizen of land aan te kopen moet je over voldoende kennis beschikken. Zonder deze kennis zal het geen succes worden. Begin in eigen tuin of met toestemming op grond van de gemeente of een bekende. Leer hier de basis, ervaar hoe het is om te werken met bijvoorbeeld minder mooi weer. In een project werk je het gehele jaar, niet alleen gedurende de zomer als je je goed voelt. Een mooi begin is het inlezen van boeken, fora, video’s en het maken van een permacultuur ontwerp voor een gebied in de omgeving. Een mooi begin is de gratis permacultuur cursus. Naast deze kennis moeten ook veel vaardigheden ontwikkeld worden. Hier is een lijst met de meest nuttige vaardigheden.

Lokale kennis, klimaat en gewassen

Als je besluit een permacultuur project in een vreemd land te starten vraag dan de lokale bevolking wat zij doen en kopieer dit. Er zijn vaak redenen waarom bijna niemand konijnen of melkkoeien houdt in delen van Spanje. Het gebeurt regelmatig dat alleen geiten geschikt zijn in die omgeving. Plant wat groeit op de grond en in dat klimaat. Dit is erg belangrijk voor het slagen van het project en staat daarom hoog in de handleiding.

Boeken

Boeken zijn betrouwbaarder qua informatie dan het internet. Ze lezen fijner, de informatie is beter opgebouwd en compacter dan losse stukken en fora op het internet. De tijdsbesparing is gigantisch in vergelijking tot surfen, zoek altijd op rommelmarkten naar boeken over dit onderwerp! Ik zal hier een lijst van de beste boeken maken:

Wateropvang

In veel landen is het klimaat droger of zijn de zomers langer. In beiden gevallen is wateropvang belangrijk om in de zomer de planten van voldoende water te kunnen voorzien.  Mulchen en inheemse soorten planten is niet voldoende om een goede oogst te krijgen. Irrigatie of sproeien is essentieel. De wateropvang is ook direct een onderdeel van je veiligheid in brandgevaarlijke gebieden. Het water kan helpen bij het blussen of de enige plek veilige plek zijn als er brand in het gehele gebied is. Een regenton is alleen in Nederland een acceptabele opvang; met onze frequente regenbuien is er maar een kleine buffer nodig van duizend liter. [yabp 75]

Een minder mooie oplossing zijn pallets met plastic tanks van 1000 liter. Deze zijn niet altijd UV bestendig en tweedehands vaak rond de 40 euro. Bij een droog klimaat of landklimaat is duizend liter water helemaal niks. Een tuinslang verbruikt gemakkelijk duizend liter per uur. In deze landen is een buffer van minimaal tienduizend liter of een diepe vijver in de schaduw nodig. Het opvangen van water is financieel gezien niet zo belangrijk, maar de kwaliteit van kraanwater is in de meeste landen vrij slecht. Planten zullen veel beter groeien in water zonder chloor en dergelijke. Meer lezen kan op:

De locatie

Waar wil je beginnen? De locatie, het klimaat en de kwaliteit van de grond zijn van groot belang voor succes. Zonder ervaring is het verstandiger vruchtbare grond te kiezen. De grond is nauwelijks te veranderen. Je kunt alleen lokaal rondom planten en bomen de grond verbeteren. De grond volledig vervangen of verbeteren is een heel erg langzaam proces. Kijk niet direct naar de grondprijs. Berggrond of woestijngebied brengt heel weinig op en het vereist grote investeringen om dit vruchtbaar te maken. Het beste is een goed bereikbaar, vruchtbaar vlak stuk land. Nederland is niet voor niks een van de grootste producenten van voedsel.

Bekende locaties:

  • Portugal
  • Zuid-Spanje
  • Oostblok
  • Midden-Amerika
  • Braziliaans kustgebied

Deze locaties hebben vaak gemeen dat de grondprijs en andere kosten laag zijn, politiek redelijk stabiel en vaak een warmer zeeklimaat. Het Oostblok is hierop een uitzondering met een voornamelijk landklimaat maar wel lange warme zomers. Bekijk hier op de permacultuurkaart waar veel projecten zijn.

Fysieke arbeid en hulp

Wees fit en gezond voordat je begint aan een groot project. Het opzetten van een permacultuur project kost veel energie. Een verbouwing of grote tuin onderhouden en aanplanten is lichamelijk zwaar. Wwooffers, vrienden en familie tijdens het opzetten kunnen een welkome bijdrage leveren. Onderschat niet hoeveel tijd kleine werkzaamheden kosten. Het hakken van hout voor de winter kost gemakkelijk een paar dagen. Koken zonder pakjes en magnetron kost meer tijd. De afgelegen plekken maken even gereedschap lenen onmogelijk. Kortom alles kost veel meer tijd!

Wwoofen

Wwoofen staat voor ”Willing Workers On Organic Farms”. Het idee is dat je 4 tot 6 uur werkt voor voedsel en onderdak bij een biologische boer. Met boer bedoel ik dit in het ruimste begrip het kan dus ook een paardenstal of kaasmaker zijn. Je leert dus een specialiteit en hoe zwaar deze beroepen kunnen zijn. Je zult meehelpen bij verschillende taken zoals compost maken, tuinieren, planten, kappen, snoeien, houthakken, oogsten, melken, voeden, bouwen, wijn maken, kaas maken of brood. De lengte van het verblijf wordt vaak bepaald door de boer. Dit ligt vaak tussen de paar dagen en twee weken. Bij succes kan dit oplopen tot vele maanden.

Realistisch kostenplaatje

Bekijk welke kosten je hebt als je verhuist. Niet alleen de aankoop van de grond en belastingen zijn grote kosten posten. Het maken van een hek, hok, zonnepanelen en een leefbare woning kan snel oplopen. Aankoop van gereedschap en vee kkost ook geld. Wees geduldig en koop tweedehands en zoek naar alternatieven. Creativiteit kan grote besparingen maken, maar alsnog is er een stabiele inkomensstroom nodig voor gezondheidszorg, verzekeringen, belastingen. Veel projecten falen uiteindelijk door geen inkomensbron.

Besparingen, gratis materialen

Grote besparingen zijn te maken met het opknappen van oud handgereedschap, geduld en creativiteit. Struin voordat je begint rommelmarkten en marktplaats af. Koop uitsluitend kwaliteit, dat is op termijn goedkoper en bespaart veel ellende. Zoek naar gratis materialen en vraag brutaal bij bedrijven of ze pallets weggooien. Stenen, klei, autobanden, pallets en oude meubels zijn vaak gratis op te halen. Dit geldt meer in rijkere landen dan in de arme waarin de bevolking zelf deze producten gebruikt. Dit is een groot voordeel voor Nederland waarin veel gratis word weggegeven. De kwaliteitsproducten zijn ook nog eens makkelijk te vinden!

Vervoer

Vervoer is moeilijk qua milieuvriendelijkheid. De schoonste auto’s, vliegtuigen, motoren en trein zijn eigenlijk niet erg milieuvriendelijk als je de productie meeneemt. De fiets of elektrische fiets is het beste maar natuurlijk niet geschikt voor zwaar vervoer of internationaal. Probeer zoveel mogelijk te carpoolen, vervoer te beperken door slimmere systemen. Lokaal geproduceerd gas, energie, voeding, producten en bouwmaterialen besparen heel veel CO2.  De elektrische bakfiets scheelt veel geld als daardoor de auto de deur uit kan. Het is soms lastig, geen auto maar de besparing is honderden euro’s per maand.

[yabp 71]