Menu

Ouderwetse of vergeten groentes?

groentes
Het klinkt raar maar veel groentes uit het verleden zijn we vergeten. Soms komt het omdat we ze minder lekker vonden. Vaker kwam het door de agricultuur die een voorkeur gaf aan goedkoop geproduceerde groentes. Houdbaarheid is belangrijk als het alleen verkocht word in supermarkten. Een andere reden is dat we sneller en makkelijkere maaltijden willen creëren. Schorseneer kost bijvoorbeeld vrij veel tijd om schoon te maken. Groentes zoals herfstreuzen, aardperen, raapstelen, winterpostelein en pastinaak. De groentes zijn her en der nog wel eens te koop maar vrijwel geen supermarkt heeft ze in het assortiment. Het assortiment in de supermarkt is zeer bewerkt als men weet wat er allemaal bestaat. Het voordeel van deze ouderwetse groentes zijn vaak dat ze inheems zijn en zonder hulpmiddelen in het wild groeien. Je hoeft ze alleen maar te planten in de tuin of te plukken in het wild voor een smakelijke maaltijd. Ik heb een lijst gemaakt van groentes die naar mijn idee onterecht vergeten zijn en selecteer vooral op eenvoudig te planten en te bereiden. Schorseneer valt dus helaas ook buiten mijn lijst.

Vergeten groentes

Aardperen
Aardperen ook wel genoemd Jeruzalem artisjok is een plant die zeer goed groeit in Nederland en ondanks zijn enkele nadelen onterecht in de vergetelheid zijn geraakt. De knol is slecht houdbaar maar makkelijk te groeien en oogsten. De knol smaakt licht zoetig en notig. Hij kan worden gekookt en smaakt dan naar een melige aardappel, hij wordt rauw of zeer licht gekookt smakelijker bevonden.

Brave Hendrik
Is een groente die je niet zult aantreffen in winkels het lijkt qua smaak verdacht veel op verse spinazie. De structuur is wat grover en taaier maar door een soep of alleen het jonge blad zeer lekker. In de natuur steeds zeldzamer geworden maar groeit goed rondom mesthopen of grond die stikstof rijk is gemaakt. Hij is weinig te verkrijgen omdat hij slecht houdbaar is alleen vers te gebruiken dus!

[yabp 46]

Pastinaak
Is een groente die einde zomer al geoogst kan worden maar om de smaak te verbeteren wacht men vaak tot de eerste vriesperiode. De hele winter kan er geoogst worden, de plant sterft niet af in de vrieskou. De groente is goed geschikt voor in de wintersoep waar het een verfijnde smaak geeft aan basis soepgroenten. Pastinaak kan ook rauw worden gegeten of gefrituurd i.p.v. aardappel.

Wortelpeterselie
Ik noem hem het broertje van de pastinaak de blad en de wortel zijn zeer smaakvol. Het wordt veel gebruikt voor soepen en stamppotten. Het mooie aan deze plant is dat de peterselie en de wortel beiden de soep met een andere smaak aanvullen. Hij is ook nog eens eenvoudig te telen!

Alles wat in je omgeving groeit!
Vroeger aten de arme lui veel vergeten groentes. Ze hadden een gezonder dieet dan de koningen! De koningen hadden de rijkeluis ziektes die nu wijd verspreid zijn geraakt. Mensen vonden het normaal, hadden de tijd en kennis om elke dag iets vers te plukken. Dit kan nog steeds en veel groentes kosten weinig tijd. Beukenblad, paardenbloem, noten, brandnetel en klaver zijn eenvoudig te vinden en goed te herkennen.

Interessante Literatuur:

Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

 

Leave a Comment

Translate »