Menu

Nederland vol groene daken?

groene daken
Groene daken of vegetatiedaken zijn platte of hellende daken met begroeiing. We maken bij deze daken het onderscheid tussen “intensief” en “extensief” begroeide daken. Intensieve begroeiing is in de vorm van struiken en kleinere bomen. Dit is niet toepasbaar voor de meeste bestaande gebouwen. Ik behandel daarom alleen extensieve begroeiing.
Extensieve begroeiing is de verzamelnaam voor sedum, mos, en kruidendaken. Het gewicht van deze daken begint bij 40kg per vierkante meter. Dit is licht genoeg voor bijna alle daken in Nederland. Het is eenvoudig en goedkoop om te installeren. De begroeiing is zo gekozen dat het zichzelf in stand kan houden met vrijwel geen onderhoud. De twee meest voorkomende daken zijn sedumdaken en kruidendaken. Stel je voor je kijkt uit over de stad en je ziet een mooi groen grasland!
Sedum daken zijn daken die voornamelijk beplant zijn met vetplanten en mos dit is de lichtste uitvoering van groene daken. Kruidendaken zijn daken met verschillende grassen, kruiden en soms met mos en vetplanten wat het een kleurrijker beeld geeft.

De voordelen van deze daken zijn talrijk

De voordelen liggen niet alleen in energie besparing of milieu, maar ook in de belevingswaarde. De daken worden mooier. De steden worden groener en meer vogels zullen naar deze dakbegroeiing komen. Als men een sterke dakconstructie heeft is een daktuin zelfs mogelijk om uw leefruimte te vergroten. Een groen dak geeft ook nog eens een zeer goede isolatie. De dakbedekking gaat langer mee, in de zomer blijft het koeler en in de winter warmer wat natuurlijk veel energie bespaard! Daarom is ons team van Gogreenbuddy zo enthousiast over deze bouwmethode. Het zou eigenlijk zelfs een standaard moeten zijn bij nieuwbouw.

De nadelen van deze daken zijn gering.

De initiële investering is hoger. Het dak gaat wel veel langer mee en isoleert velen malen beter. Vogels kunnen met het mos gaan spelen en het eruit trekken. Het dak kan langzaam roodkleuren bij een tekort aan mineralen of water.

Installatie

Als je een platdak heeft kan je het eenvoudig zelf aanleggen. Om kosten te besparen zijn hiervoor standaard doe-het-zelf producten te koop. Je hoeft alleen nog na te gaan of uw dak geschikt is. Als er nu grind op het dak ligt is het dak geschikt. Deze daken zijn sterker gebouwd wat ze geschikt maakt tot tachtig kilo per vierkante meter. Koop vierkante sedumcassetes en leg deze strak tegen elkaar op een schoongeveegd dak. Als er gaten zijn kan je die opvullen met grind. zaag met een ijzerzaag de cassette in het juiste formaat. Het systeem is erg eenvoudig te installeren het nadeel is dat de prijzen beginnen bij vijftig euro per vierkante meter .Als men een combinatiepakket koopt is dit ingewikkelder maar goedkoper! Deze prijzen beginnen bij 25 euro per vierkante meter. De installatie is nog steeds eenvoudig te doen voor een doe-het-zelver en bij de verkoop krijgt je er een gebruiksaanwijzing bij.

[yabp 62]

Subsidie

Veel gemeentes subsidiëren groene daken. De vergoeding ligt rond de 25 euro per vierkante meter en maximaal 50% v.d. totale kosten. Voor ondernemers is er een MIA\Vamil regeling waarmee u 36% v.d. investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst.

Hitte-eiland effect

In steden is het warmer. Dit komt door mens die een zogenaamd een Hitte-eiland effect creëert. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door meerdere redenen.

  • De bouwmaterialen in de steden. Door de donkere kleur meer warmte absorberen. Met name asfalt absorbeert veel warmte.
  • Energieverbruik van machines.
  • Windbrekers en weinig absorptie van water.

Deze hitte geeft veel problemen het veroorzaakt smeltende wegen en daken, hoger airco gebruik, hogere sterftecijfers en meer ziektegevallen. Dit effect kan grotendeels worden opgelost met meer bomen,vijvers en groene daken! De samenwerking met de natuur geeft weer eens de oplossing.

Interessante Literatuur:

Handboek Groene Daken, van idee tot realisatie
Planting Green Roofs and Living Walls
Green Roof Plants, A resource and Planting Guide (2009) E. Snodgrass and L. Snodgrass, Timber Press
Green Roof – A Case Study (2007) Chr. Werthmann

Leave a Comment

Translate »