Menu

Meer met minder

bestek consuminderenConsuminderen is het tegenovergestelde van consumeren. Als je consumindert geef je niet teveel geld uit. Je koopt geen overbodige spullen en doet geen overbodige activiteiten. Je begint ermee alle spullen die je niet nodig hebt weg te doen. Dat scheelt je onderhoud en schoonmaakwerk.
In het Nederlands is ‘consuminderen’ een woordgrapje. In andere talen gaat dat niet op. Die hebben er een ander woord voor. Die term wordt in Nederland ook gebruikt: minimalisme, minimaliseren. Dat is dus hetzelfde als consuminderen.

Kenmerken
• geen overbodige spullen hebben;
• niets teveel aanschaffen;
• spullen die je gebruikt zo lang mogelijk in gebruik houden (repareren, goed onderhouden);
• spullen delen met anderen;
• zelf maken wat je zelf kunt;
• niets nutteloos doen.

Stappen zetten

Eerst zorg je dat je geen overbodige spullen meer hebt. Je bekijkt alles wat je hebt, denkt erover na en besluit of het weg kan. Wat bruikbaar is voor anderen geef je weg of verkoop je. Afval lever je netjes gescheiden in. Je wilt het milieu niet belasten met een schadelijke opruimwoede!
Je zorgt dat je alleen het minimale overhoudt in je leven. Je kunt dan een leefwijze aanhouden waarin je zo min mogelijk consumeert: de minimalistische leefwijze. Het woord ‘consuminderen’ geeft aan dat je blijft ‘minderen’. Hoe langer je het doet, des te minder je nodig hebt om van je leven te genieten.

Genieten
Dat is het beoogde resultaat: genieten van je leven. Alleen nog maar hebben en doen waar je, rechtstreeks of indirect, van geniet. Je geniet rechtstreeks van iets wat je mooi vindt, iets dat voor jou nuttig is of een activiteit die je graag doet. Indirect geniet je van iets wat leidt tot iets fijns, moois of leuks. Schoonmaken vind je misschien niet leuk, maar je geniet wel als je huis schoon is. Dan moet je niet minder gaan schoonmaken (wel efficiënter).

consuminderen

Afwassen met de hand of een vaatwasser: voor minimalisten iets om over na te denken.

Niet alleen jijzelf geniet ervan, het heeft positieve invloed op alles en iedereen om je heen. Je maakt optimaal gebruik van wat het leven biedt. Hoe dat kan? Als je geen overbodige spullen hebt hoef je die niet te onderhouden. Minder onderhoud, minder tijd nodig om aan geld te komen om te consumeren … Dus krijg je meer tijd. Je krijgt meer ruimte.
afwassen met de hand of een vaatwasser: voor minimalisten iets om over na te denken

Als je zo veel minder spullen in huis hebt dat er lege ruimtes ontstaan, dan kun je kleiner gaan wonen. Je zou een kamer kunnen verhuren. Je hoeft niet veel huur te vragen. Zo kun je iemand blij maken die woonruimte nodig had. Let wel op. Je wilt niet iemand in huis krijgen die je leven moeilijker maakt.
Misschien ga je liever in een kleinere woning wonen, met lagere woonlasten. In beide gevallen houd je dus meer geld over. En je leefde al goedkoper, je hield al geld over. Je kunt gaan sparen!

Nadelen

Het kan weleens fout gaan als iemand doorschiet. Het is zo rustgevend, zoveel minder spullen te hebben, je komt in de verleiding nog meer weg te doen. Iets dat je eigenlijk niet kunt missen lijkt je in de weg te staan. Later blijkt dat je het toch nodig had. Dan moet je het nieuw kopen. Of er is iets dat fijne herinneringen bij je oproept. Het is niet nuttig, je doet het weg. Het gemis kan dan emotioneel pijn gaan doen.
Let dus goed op voordat je iets wegdoet. Twijfel je? Berg het dan ergens op waar je het niet ziet. Vind je het na lange tijd weer en had je het niet gemist? Dan kan het weg!

Bij ‘consuminderen’ denk je aan ‘zuinig zijn’. Zuinigheid moet echter geen ‘vrekkigheid’ worden. Er zijn verschillende vormen van ‘valse zuinigheid’. Eén vorm is: alleen nog goedkope spullen willen kopen. Je kent wel het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’. Goedkope spullen worden gemaakt in ‘lagelonenlanden’, waar onderdrukte arbeiders, zelfs kinderen, werken. Die spullen zijn van lage kwaliteit. Ze gaan snel stuk en dan moet je weer wat nieuws kopen. Dat hoort bij consumeren, niet bij consuminderen.

Tweedehands kopen kan een goed idee zijn. Door goed te zoeken in kringloop- en dergelijke winkels kun je spullen van goede kwaliteit vinden voor een fractie van de nieuwprijs. Kringloopwinkels verkopen echter ook veel rommel. Laat je niet verleiden door extreem lage prijzen. Koop je voor een euro een kledingstuk dat je nooit draagt … dan heb je een euro weggegooid!

Wat doe je met al dat spaargeld?
De andere vorm van valse zuinigheid is, dat je jezelf leuke dingen gaat onthouden. Je geeft steeds minder geld uit. Dat geld ga je opsparen. Maar waarvoor spaar je? Om van je leven te genieten, nietwaar? Is er dus iets wat je heel mooi vindt, of iets wat je heel fijn vindt om te doen, iets waar je heel graag je geld aan uitgeeft … doe dat dan!

Blijf je bespaarde geld niet oppotten! Geef je het uit aan een prachtig kunstwerk, een permacultuurtuin, een reis, een fijne cursus, … dan word je daar rijker van. Je wordt rijker aan kennis, aan ervaringen, aan nuttige bezigheden, aan genieten van je leven! Het mes snijdt aan twee kanten: kunstenaars, permacultuurontwerpers, allen die bij een reis zijn betrokken, cursusdocenten, … zij profiteren mee. Met alle goede gevolgen van dien.

Auteur: Inge Leonora-den Ouden
Ingeleonora.weebly.com

Links & quotes
Living a meaningful life with less stuff. A tool that can assist you in finding freedom. Minimalism simply allows you to make decisions more consciously.”
Minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of everything that dis-tracts us from it. It requires a conscious decision.”
Je kiest alleen voor de dingen die je écht in je leven wilt hebben, de rest laat je achterwege.” “De eenvoud maakt je leven beter.”
Door minder geld uit te geven, hoef je minder geld te verdienen, je kan dan minder werken en dus heb je meer tijd voor de werkelijk waardevolle dingen in het leven.”
Bepalen wat genoeg is zodat je je de rest van de tijd kan richten op de dingen die voor jou écht belangrijk zijn.”

5 Comments

  • Inge Leonora-den Ouden / 16 juni 2015 at 10:23

    Aanvulling: ik kreeg de vraag ‘wat zijn dan nutteloze activiteiten?’
    Antwoord: dat bepaal je zelf. Het is voor ieder mens anders. De een vind een boek lezen nuttig (ontspannend, informatief, e.d.), een ander vindt het tijdverspilling. De een zou graag minder tijd besteden aan een betaalde baan, terwijl voor een ander die baan juist is waar zijn/haar hele leven om draait.
    Het is dus weer een kwestie van ‘bewust zijn’, van ‘zelf beslissen’.

    Beantwoorden
    • Beh3Erd3r / 16 juni 2015 at 10:40

      Grote energie/tijd vreters die ik herken bij mensen zijn;
      -Treuzelen over beslissingen die niet uitmaken bijvoorbeeld benzine uitzoeken als dat 2 tot 5 cent scheelt 40 liter = maximaal 2 euro besparing. Een goedkope auto (of geen) en niet tanken op de snelweg is veel eenvoudiger.
      – Kieskeurig zijn er is bijvoorbeeld geen koffie in huis en perse koffie willen.
      -Alle media
      -Het lang formuleren van simpele dingen.

      Beantwoorden
  • Beh3Erd3r / 11 juni 2015 at 21:53

    Ik heb drastisch verminderd met koffieapparaten , washandjes en jassen. Ik heb nu 1 jas voor het gehele jaar bevalt me perfect.

    Beantwoorden
    • Inge Leonora-den Ouden / 16 juni 2015 at 10:28

      Koffie-apparaat vind ik (persoonlijk) helemaal overbodig. Ik gebruik oploskoffie. Washandjes gebruik ik niet, maar mijn man wel. Hij wast zich met zeep, ik alleen met water.
      Mijn man en ik zijn allebei ‘jassenfreaks’… we bezitten samen een hele rij jassen, die we gebruiken voor verschillende gelegenheden en weertypen. Kleren en schoenen verminderen is moeilijk voor ons.

      Beantwoorden
      • Beh3Erd3r / 16 juni 2015 at 10:33

        Ik vind oploskoffie vreselijk. Een mooie oplossing is een ”french press” die kan je gebruiken voor thee en koffie. Enige issue is dat je niet te vaak moet wisselen anders heb je koffiesmaak in je thee.

        Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »