Menu

Luchtvervuiling, waarom we helemaal niet moeten verbranden!

luchtvervuiling De luchtvervuiling waar ik woon (Polen) stijgt extreem door de zeer strenge winters. De verbranding van kool en hout in (inefficiënte) boilers, kachels en fornuizen schiet omhoog tijdens de winter. In Nederland is dit vergelijkbaar maar dan met verkeer en de industrie. In Polen geven de winters grote problemen, in Nederland is de vervuiling het gehele jaar redelijk stabiel. De fossiele alternatieven hebben vaak ook forse nadelen; oorlog, politieke spanningen, aardverzakkingen, broeikasgassen, klimaatvervuiling, etc. Gas is het hoofdmiddel in Nederland het geeft een schone verbranding maar het is duur, veroorzaakt aardverzakkingen en politieke spanningen. De fossiele brandstof is in bepaalde gebieden van de wereld de hoofdreden van oorlogen en grove milieuschade. Kun je dan niks goeds doen?

Luchtvervuiling in Europa

In Nederland zelf is de luchtvervuiling in het algemeen niet hoog, alleen de stikstofdioxide is verontrustend hoog. Lokaal met name in het westen rond Amsterdam en Rotterdam is de vervuiling groter door intens stadsverkeer en zware industrie. Fijnstof, ozon en benzopyraan geven grote problemen het gehele jaar door. De luchtvervuiling in Nederland geeft duizenden doden per jaar volgens het ANP. 400.000 doden is het gigantische getal dat staat voor de vroegtijdige doden in Europa, om maar te zwijgen over de natuur zelf.
De nieuwe trend voor het verbranden van biomassa voor zogenaamd CO2 neutrale groene energie geeft een gigantische groei aan luchtvervuiling. Benzopyraan dat veel vrijkomt bij het verbranden van biomassa stijgt snel. Benzopyraan is kankerverwekkend zoals de meeste luchtvervuiling. Hetzelfde geldt voor de geliefde houtkachel en openhaard. Dit geeft relatief veel vervuiling binnen- en buitenshuis. Op het platteland geeft dit weinig problemen, maar in dorpen en steden is een plaatselijk verbod helaas begrijpbaar. Het is verstandig een houtkachel binnenshuis te combineren met een luchtfilter. Het verstandigste is een zonneboiler en de kachel uitsluitend te gebruiken in de winter.

Interactieve luchtvervuilingskaart van stikstofdioxide.

Gevolgen luchtvervuiling

De gevolgen van luchtvervuiling zijn langzaam, wijdverspreid en onzichtbaar. Dit is het grote probleem, luchtvervuiling geeft niet alleen kanker. Het probleem is velen malen groter. Het remt de ontwikkeling van longen, verhoogt de kans & verergert astma, eczeem, allergieën, irriteert de ogen etc. Luchtvervuiling verwoest tot op celniveau het lichaam. Zure regen waarvan luchtvervuiling de grote boosdoener is verandert de PH van de grond en water. Dit helpt mee aan de massale uitsterving van planten en het gehele dierenrijk.

Bescherm jezelf

Er zijn drie effectieve methodes om jezelf grotendeels te beschermen tegen de vervuiling en de gevolgen daarvan. Verhuizen is de beste maar zeker geen optie voor de meeste mensen. Vind maar eens een baan in een gebied dat dunbevolkt is. Een stofmasker is alles behalve comfortabel, maar wel effectief. De enige optie naar mijn idee is een luchtreiniger met een goede Hepafilter.

[yabp 108]

Alternatieven

Een perfecte alternatief is er niet. Het beste is een complete wijziging in levenswijze, een nieuwe vorm van bewustzijn. Een zonneboiler gecombineerd met zonnepanelen, isolatie, meer fietsen en consuminderen zijn grote stappen, maar als je daarna vervolgens naar Thailand vliegt voor een vakantie word veel teniet gedaan. De consumptie van goederen geeft indirect veel luchtvervuiling in met name China. Er is massale bewustwording in Nederland nodig en die komt op gang! Termen zoals groene energie, permacultuur, consuminderen, upcycling en carbon footprint worden steeds vaker gebruikt. Het enige waar ik op hoop is dat de stappen groter en sneller worden gemaakt. De tijd tikt voor Nederland, we zullen een van de eerste slachtoffers zijn van een stijgende zeespiegel…

Bronnen:

Volkskrant
statistieken CBS
CBS
Lees & Weet Meer – Luchtvervuiling red onze planee
Joop

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comments

  • Nic Kester / 25 januari 2017 at 00:35

    Woon 15 km onder Rzeszow, volgens mij valt het hier wel mee

    Beantwoorden
    • Gogreenbuddy / 25 januari 2017 at 00:49

      In kleine dorpjes/steden die in de wind zitten is het acceptable, helaas is geheel polen het gehele jaar problematisch als het aankomt tot fijnstof. We hebben dan wel weer VEEL minder vervuiling op andere vlakken…

      Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »