Menu

Het is lente!

planten
Het is lente, de grond is ontdooid en langzaam zie je alle planten weer in leven komen!

Persoonlijk een van de mooiste tijden van het jaar na een donkere winter. We hebben na de winter vaak een tuin die er wat kaal bij ligt. Dus wat planten we wat mooi is en toch voedzaam?

Aalbes

Aalbessen komen van een struik die gemakkelijk is in de onderhoud het groeit op vrijwel overal in Nederland maar heeft zijn grootste oogsten op humusrijke grond. De plant heeft gekleurde varianten rode, roze,  witte en zwarte bessen. Naast elkaar geplant geven ze een mooi beeld als de struik vol zit met bessen. Het word vaak gegeten in pap of met ijs.

Gekleurde snijbieten

Snijbieten hebben een beetje ouderwets imago maar ze zijn er in veel leuke kleuren rode, paarse, oranje, witte en gele ze fleuren de tuin op en je salades. Leuk om gasten groentes voor te schotelen die ze niet herkennen 😉

Look zonder look

Het is een wat verlegen plantje wordt niet zo groot , staat liever in de schaduw en heeft vrij kleine maar mooie witte bloempjes. Past mooi op de schaduw kant van uw tuin die vaak bij mensen kaler is dan de zonnige kant. De plant is geschikt om een lekkere thee van te maken voor als je in de tuin van het uitzicht geniet.

Bloedzuring

Is een echte sierplant die ook gegeten kan worden zijn mooie felrode nerven in de bladeren maken het een mooie aanvulling. Het groeit beter op zuurdere grond. Eet het wel met mate de oxaalzuur in de plant maakt het ongeschikt om meer dan eenmaal per week te eten.

[yabp 46]

Jerusalem artichoke

Mijn persoonlijke favoriet het groeit snel makkelijk en geeft een grote oogst. De knollen zijn nauwelijks te krijgen in de winkel en geven interessante maaltijden.

Fruitbomen

Fruitbomen zijn altijd een mooie aanvulling kies met name bomen die duurdere fruitsoorten produceren biologische appels kan je redelijk goedkoop kopen maar kersen, moerbei , mispel, kweeperen zijn veel duurder of niet eens te verkrijgen!

Je tuin een vullen met eetbare planten is zeer dankbaar werk als je houdt van gezonde originele maaltijden of gewoon wilt tuinieren waarom dan niet direct eetbaar?

Interesante Literatuur:

Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding
Permacultuur in je moestuin
Holzer’s permacultuur
Tuinen van overvloed
Herstellende landbouw

 

 

Leave a Comment

Translate »