Menu

Geen vogelhuisje, maar een villa voor vogels!

vogelhuisjeEen vogelhuisje, wat is nou het beste vogelhuisje. Waar willen vogels nou het liefst in wonen? Wat maakt het ene huisje nou beter dan de andere? Bij mij staan er meerdere vogelhuisjes en sommige daarvan krijgen nooit bewoners. Het lijkt wel de vastgoedcrisis.
Het blijkt niet alleen te liggen aan het huisje zelf, ook de locatie, aanvliegroute, jaargetijde en huisdieren hebben grote invloed op de beslissing van de vogeltjes. Het jaargetijde is logisch, vooral in de lente worden ze veel gebruikt om de eieren uit te broeden. In de winter worden ze ook gebruikt om warm te blijven.

een vogelhuisje ophangen

Een belangrijke beslissing is waar je de nestkast ophangt. De beste plek voor een vogelhuisje hangt van vele factoren af;

  1. beschut tegen inregenen. Veel vogelhuisjes hebben geen luifel of een te kleine.
  2. Vogels hebben een territorium hang kasten minstens 30 meter van elkaar of gescheiden door een gebouw.
  3. Hang de opening het liefst naar het zuidoosten. Dit geeft een warmere kast en vermindert inregenen.
  4. Hang de kast zo hoog mogelijk op. Zeker als er katten in de buurt zijn. Minimaal 2 meter het liefst 3 meter, dit is wat hoger dan veel mensen het van nature plaatsen.
  5. Verf een vogelkastje niet, ook geen giftige impregnatie middelen. Lijnolie voor hout gecombineerd met een grote luifel beschermt het hout voldoende.
  6. Aanvliegroutes van alle kanten. Als dit niet mogelijk is tegen de top van het dak
  7. Vul de nestkast niet, dit doen de vogels zelf. Je kunt wel stro in de omgeving leggen of in een struik.
  8. Laat de kast hangen. Ook als geen vogeltje heeft gekozen voor jouw huisje is het verstandig om de situatie niet te wijzigen. Dit geeft een grotere kans het volgende jaar.
  9. Meet de grootte van het gat. Sommige vogelhuisjes hebben een te klein gat. Alleen kleine vogels kunnen dan het huisje gebruiken. In deze PDF (gemaakt door Frank vd Ven) kun je vinden hoe groot het gat moet zijn. Nu weet je ook welke vogels je kunt verwachten en dit beïnvloedt ook de beste locatie!
  10. Als laatste, maar niet onbelangrijk. Hang het huisje waar je het kunt zien tijdens het eten of koffiedrinken!

aanschaf nestkasten

Als je geen nestkastje wilt bouwen, maar liever koopt, dan moet je letten op het ontwerp en materiaal. Het bekende stokje voor het landen voor het vogeltje is niet handig. Kleine vogels hebben dit niet nodig, grotere vogels kunnen nu wel landen en bijvoorbeeld de eieren stelen. Neem een vogelhuisje zonder stokje, met grote luifel en het liefst van ongeverfd hout.

[yabp 105]

nestkast plannen

Nestkast grootte en gat is afhankelijk van welke vogel je wilt lokken. De afmetingen staan aangegeven in de pdf hierboven. De afmetingen staan dus enigszins vast, met wat creativiteit kun je nog steeds alle kanten op! Om je creativiteit op gang te helpen wat voorbeeldjes! Het gebruik van pvc, klei, plastic raad ik af. Hout staat het meest natuurlijk een stalen dakje kan natuurlijk wel. Je hebt ook doorzichtige vogelhuisjes deze werken alleen als voederhuisjes. Ga dus geen raampjes maken ook al lijkt het zo leuk. Gevlochten wilgen huisje zijn ook een optie, al is dat niet zo eenvoudig.

vogelhuisje voorbeelden

nestkast schoonmaken

Als je zeker weet dat de jongen vertrokken zijn, kun je een keer per jaar het huisje schoonmaken met schoonmaak soda en warm water. Zeker met de vogelgriepuitbraken kan een beetje preventie geen kwaad. De rest van het jaar moet je het huisje met rust laten!

vogels spotten

Om van je vogelhuisje te genieten is het leuk om vogels te kunnen herkennen. Het is ook voor kinderen leerzaam om meer vogels te kennen dan alleen een stadsduif. Je hebt er eigenlijk niks voor nodig, maar een vogelboekje en een verrekijker vergroten het plezier. Om te beginnen voldoet elke verrekijker. Als je toch een goede verrekijker wilt of je hebt er meerdere thuisliggen, kijk dan niet naar de vergroting, maar naar de diameter van de lens. De grotere lenzen geven meer lichtinval met als gevolg een beter beeld.

[yabp 106]

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

Interessante literatuur:

  1. Veldgids vogels van Europa
  2. Dorrestijns volkomen vogelgids
  3. Vogelgids voor kids

 

Save

Save

Save

Save

Leave a Comment

Translate »