Menu

De permacultuur droom: Waar ga je boeren?

PermacultuurkaartDe droom gaat vaak samen met reizen. In het eerste artikel maakte ik al duidelijk dat in Nederland permacultuur perfect mogelijk is. Vaak wil je ook direct een nieuwe levensstijl en ervaring opdoen. Waar zitten al die mensen?

Dit is het vervolg op deel 1: De Permacultuur droom: ben je al begonnen?

De meeste mensen in de permacultuur kiezen voor goedkopere landen. Het oostblok, Spanje, Portugal, Midden-Amerika lijken de meest gewilde plekken. Voormalige kolonies zoals Zuid-Afrika, Curaçao en Suriname worden ook vaak genoemd. Het zou mooi zijn als permacultuur te zien is als stadslichtjes op een kaart!
Het is moeilijk uit te vinden hoeveel Nederlanders er daadwerkelijk een poging doen tot permacultuur in het buitenland. Dit is dus gelijk een oproep zich te melden! Waar zitten jullie toch! Ik ken er zelf een handjevol en put ook uit eigen ervaring in Polen. Permacultuur is zwaar. In veel landen is het vaak in de zomer te heet om echt veel werk te verrichten. Een siësta is niet vanwege luiheid, maar om de hitte te ontwijken. Werken in de volle zon maakt een gezond persoon ziek in enkele dagen.

Permacultuur plekken

Er zijn vele locaties aangezien permacultuur praktisch overal mogelijk is. Je hebt natuurlijk wel meer land nodig als de grond of het klimaat minder geschikt zijn. Hoe filter je de beste locatie uit voor jouw persoonlijke situatie? De volgende overwegingen moeten worden gemaakt. Beginnende bij de belangrijkste:

  • Connectie met thuisland. Denk aan brieven, administratie en bovenal familie. Ik zie dat veel mensen uiteindelijk na een aantal jaar terug willen. De familieconnectie wordt minder hecht. Is dit je geval, beperk je zoekgebied dan direct tot Europa. De verbindingen naar het Oostblok en Zuid-Europa zijn perfect en goedkoop. Een enkeltje Curaçao is al snel 500 euro. Dit wordt heel snel een kostenpost.
  • Gezondheid. De gezondheidszorg is niet overal even goed. Speciale pillen, taalbarrières, verzekeringsproblemen en kosten geven snel grote problemen. Zelf zit ik in Polen waar je eigenlijk alleen naar de private gezondheidszorg wilt. Deze private gezondheidszorg is daarentegen wel weer erg goed, snel en goedkoop. Een gebroken tand koste mij 25 euro zonder wachttijd. Probeer dat maar eens in Nederland als je geen eens een vaste tandarts hebt. In veel goedkope landen is de private gezondheidszorg beter voor kleine problemen. Grotere operaties blijven ook in deze landen onbetaalbaar.
  • Klimaat Hoe goed kun jij tegen de weerselementen? Heb je de locatie al eens uitgeprobeerd. Niet iedereen voelt goed in de volle zon. Temperaturen ver boven je lichaamstemperatuur zijn lastig om mee om te gaan. Een halve meter sneeuw en de hele dag minus 20 is ook niet voor iedereen weggelegd. Ga er van uit dat landklimaten elk jaar beide situaties bieden. Comfortabelere temperaturen zijn vooral te vinden in kustgebieden. Bezoek de regio het liefst in alle jaargetijden. De winter of de zomer kan wel is nare verassingen geven. In de bergen heb je soms maanden mist.
  • De taal Dit is essentieel: spreek je al Spaans, Frans, Duits, Pools of Russisch naast je Engels? Alleen Engels is vaak niet genoeg in deze landen.
  • De grond kijk niet direct naar de prijs. De locatie, wetgeving, grondkwaliteit, klimaat, veiligheid, bereikbaarheid, water en stroomvoorzieningen zijn veel belangrijker. Een droge berg in een oorlogsgebied is goedkoop. Er kan helaas bijna niks groeien op steen, of zonder water. De bereikbaarheid is ook essentieel. Regelmatig kan de auto alleen in de buurt van het terrein komen. Soms moet je over andermans grond lopen om bij je eigen locatie te komen.
  • Cultuur Voordat je een stuk land koopt: kun jij omgaan met de locals? Iets kopen en er daarna achter komen dat je je niet thuis voelt… Grond is massaal te koop in veel van deze landen. Ga er vanuit dat de verkoop bijzonder moeilijk is. Koop dus alleen, als je het zeker weet.
  • Kennis en ervaring Deze zijn onmisbaar. Je wilt beginnen met permacultuur, maar je hebt nog nooit een kip geslacht, nog nooit een moestuintje gehad of nog nooit gereedschap geslepen. Zelfs als vegan moet je soms een dier uit zijn lijden verlossen. Weet je zeker dat je dit wilt? Om dit uit te vinden raad ik je aan eerst zes maanden WWOOF aan. Dit zijn vrijwilligers die meewerken op biologische boerderijen. De ervaring die je krijgt is onbetaalbaar.
  • Internet Stel dat er geen internet mogelijk is. Soms zorgt een berg of bebossing voor zoveel storing dat 3G of satelliet geen opties zijn. Informatie en contact zijn voor velen onmisbaar. Gelukkig is dit op de meeste plekken geen probleem.

Tot slot

Ik hoop je niet gedemotiveerd te hebben. Maar om je droom werkelijkheid te maken moet je de realiteit ervaren. Hard werken en een zwaar leven op kantoor maakt je vaak ongelukkig. In de natuur maakt werken vaak gelukkig. Besef alleen dat het zwaar is. Na weken stapelen de pijntjes op. Plan realistisch en koop niet teveel grond. Een hectare onderhouden is al lastig genoeg!

Interessante Literatuur:

Save

Leave a Comment

Translate »