paardenbloem

Paardenbloem is zeer bekend vanwege zijn ruime verkrijgbaarheid. Er zijn in sommige gebieden uitgespreide velden vol ze worden zelfs gezien als onkruid door sommigen. Deze plant is  eetbaar met name de bloemen, jonge bladeren en wortels worden gebruikt. De stengel is lichtgiftig.

Gebruik
salades, thee, siroop, alternatieve koffie, wrattentinctuur

Kruideninfusie
Deze thee word gezet zoals altijd maar met een flinke eetlepel gedroogde wortel van de paardenbloem. Laat dit 10 min trekken in een geisoleerde theepot of met waxine lichtje. Bij voorkeur kan je de thee filteren om vervolgens op te drinken. De smaak is vrij sterk en lekkerder in een mix van kruiden.

Paardenbloem koffie
Als echte koffiedrinker zal ik koffie nooit laten staan. Geroosterde paardenbloemwortel geeft een koffie achtige smaak. Het is niet te verglijken met koffie natuurlijk. Deze koffie maken kost veel tijd en daarom ben ik na een enkele poging ermee gestopt. Wil je hetzelf proberen dan is het maken ervan hier uitvoerig beschreven.

Kweek
De meest eenvoudige manier is om deze plant niet te kweken maar uitsluitend te oogsten. De plant komt in Nederland veelvuldig voor zorg er alleen voor dat je plukt op een onvervuild gebied. Waar het natuurlijk toegestaan is.
plant periode: Voor de bloeiperiode in mei en augustus kan de gehele plant worden uitgegraven en in eigen tuin worden geplant.
oogstperiode: Vroege lente tot en met de bloeiperiode.

Gezondheid
Werkt vermoedelijk tegen reuma en is zuiverend voor lever en nieren.
eetlustopwekkend
bloedzuiverend
urinedrijvend
eetlustopwekkend

Voedingswaarde:
De bladeren bevatten grote hoeveelheden ijzer, calcium en vitamine A,B1,B2, C & E

Bronnen:
geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek

Save