Menu

Bijvoet

bijvoetBijvoet is een inheemse plant die op veel plaatsen in het wild groeit. Deze plant hoef je daarom niet perse te kweken. Als je het kweekt plant het dan verder uit de kruidentuin aangezien hij snel groeit en zal gaan woekeren.

Kenmerken van bijvoet.

Bijvoet  komt veelvuldig voor in Nederland langs de wegen en op braakliggend terrein. Het wordt zo’n 60 tot 120cm lang, heeft een rood bruinachtige steel. De bloem is bruinachtig geel met een eivormige bloemknop. Hieruit steekt de roze bloem die een klein zaadje bevat. Werkzame bestanddelen: etherische olie, hars, looistof, slijm, inuline, sporen bitterstof. De bladeren bevatten vitamine A1, B1, B2 en C. De volgende eigenschappen word de plant toegedicht: aansterkend, koortswerend, krampopheffend, menstruatie-bevorderend, wormverdrijvend, wekt de spijsvertering op.

Kweek Bijvoet

[yabp 15]

De kweek is erg eenvoudig het groeit in alle grondsoorten maar droge goed gedraineerde zandhoudende grond is het beste. Plant het in een uithoek van uw tuin of vind een locatie waar het in de natuur groeit. Bijvoet groeit vrij snel en moet daarom wat meer ruimte gegeven worden dan de meeste kruiden. Knip de wortels en bloemscheuten af en hak ze fijn.

Gebruik Bijvoet

Het aroma van dit kruid is zeer geschikt bij vette spijzen zoals gans, eend, paling en andere vette vleessoorten. De Duitse keuken gebruikt het veel in varkensgerechten waarbij het een zachte frisse smaak aan gerechten geeft. Het kruid wordt ook gebruikt in kruidenbitters en likeur. Bijvoet kan zelfs worden gerookt als tabak.

Gezondheid
Bijvoet kan inwendig en uitwendig worden gebruikt maar mag nooit gebruikt worden tijdens zwangerschap of borstvoeding. gebruik inwendig:

  • menstruatieproblemen
  • bij beginnende verkoudheid&koorts.
  • bij weinig eetlust of maagkrampen
  • tegen arthritis & jicht
  • tegen zware hoofdpijnen

gebruik uitwendig:

  • Een kompres van bijvoetazijn helpt bij kneuzingen en geïrriteerde gewrichten. hier komt vermoedelijk de naam vandaan die is gegeven door de Romeinen.
Interessante Literatuur:

Wildplukken: de alternatieve fruittuin Auteur:Peter Kouwenhoven
Herkenningskaart Wildplukken Peter Kouwenhoven
Wildplukken: eetbare planten Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
Wild Food Auteur:Gordon C. Hillman
Food for Free Auteur:Richard Mabey
Nature’s garden Samuel Thayer
Kruiden uit eigen tuin Claire Loewenfeld

Leave a Comment

Translate »